Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, από την οποία προέρχεται ο βελονισμός, συχνά αντιμετωπίζει την αϋπνία ως σύμπτωμα μιας υποκείμενης ανισορροπίας στο σώμα, όπως η ανισορροπία Γιν-Γιανγκ ή η διαταραχή του Τσι.
Υπάρχουν μερικές μελέτες που υποδηλώνουν πως ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην αϋπνία:
- Μια meta-analysis που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alternative and Complementary Medicine εξέτασε οκτώ τυχαία ελεγχόμενες δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν 587 συμμετέχοντες, και διαπίστωσε ότι ο βελονισμός συσχετίστηκε με σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου σε σύγκριση με τον ψεύτικο βελονισμό ή τη μη θεραπεία.
- Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences διαπίστωσε ότι ο βελονισμός μείωσε σημαντικά τις διαταραχές του ύπνου σε ασθενείς με κατάθλιψη και αϋπνία.
- Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alternative and Complementary Medicine εξέτασε 46 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 3.800 συμμετέχοντες, και διαπίστωσε ότι ο βελονισμός συσχετίστηκε με σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σε σύγκριση με τη μη θεραπεία.
Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των αποτελεσμάτων του βελονισμού στην αϋπνία.